Over ons

Geschiedenis achter de Cafetaria

Cafetaria de Uitkijk (voormalig ‘t wapen van Heteren) was gevestigd in een historisch pand dat stamt uit 1920. Dit gebouw kwam tot stand op de plek waar in 1915 café de Harmonie volledig afbrandde. De eerste tekenen van een cafetaria of frietbakkerij in dit pand dateren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. De familie Keuken, die destijds in het pand woonde, begon met de verkoop van friet en snacks via een luik. Pas in de jaren zeventig ontwikkelde de cafetaria zich zoals we het vandaag de dag kennen, aan de voorzijde van het pand. Na diverse eigenaren te hebben gehad, werd het in 1997 overgenomen door de familie Yam, die de cafetaria sindsdien runt.

Het verhaal van de Uitkijk (voormalig ‘t wapen van Heteren) neemt ons mee op een reis van China naar Nederland. Victor, de zoon van de voormalige eigenaren, vertelt trots over zijn ouders die hun ‘Amerikaanse droom’ najaagden. Vanuit de kleine vissersplaats Wenzhou vertrok zijn vader naar verschillende landen, waaronder Nederland, voordat het gezin zich in 1997 in Heteren vestigde. Victor herinnert zich dat zijn ouders destijds het enige cafetaria in Heteren runden. Hij vertelt over de uitdagingen van het opgroeien in een ander land en de verandering van denkwijze over mensen met een andere afkomst. De Chinese cultuur, met haar strengheid, vermengde zich met de Nederlandse cultuur in Victors leven.

Terwijl de ouders van Victor plannen maakten om met pensioen te gaan, ontmoette Victor zijn partner Joyce. Zij besloot haar baan in de kinderopvang op te geven om samen met Victor de cafetaria over te nemen. Met de nieuwe centrumplannen voor Heteren kwamen er kansen om zich op een nieuwe plek te vestigen en hun visie voor een eigentijdse snackbar te realiseren. Vervolgens kwam het huidige, nieuwe pand op hun pad, genaamd ‘De Uitkijk’. Victor en Joyce zijn enthousiast over de mogelijkheden die dit biedt en hebben grootse plannen voor een tijdloze en moderne uitstraling. Ze voelen dat ze nu echt op eigen benen staan en kijken vol vertrouwen naar de toekomst, waarin ze hun eigen koers zullen varen. Ze kunnen niet wachten om te beginnen op hun nieuwe plek en heten iedereen welkom bij ‘Cafetaria de Uitkijk’.